مخالفت محیط زیست با سدشفارود
مخالفت محیط زیست با سد شفارود/ خطر نابودی ۱۷۵ هکتار جنگل هیرکانی
حمید جلالوندی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به احتمال مطرح شدن احداث سد شفا رود در سفر رییس جمهور به گیلان گفت: سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها و مراتع با احداث این سد با شرایط فعلی مخالف است و گزارش ارزیابی خود را به هیات دولت ارائه کرده است.
به گفته وی، وزارت نیرو نیز در راستای توضیحات و مشکلاتی که این سد با شرایط فعلی برای عرصه های طبیعی و زیست محیطی منطقه ایجاد می کند اعلام آمادگی کرده تا امکان سنجی کرده و گزینه های فنی جدید برای اصلاح ساختار این سد را بررسی کند.
مدیر کل دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست اظهار داشت: از سوی دیگر مجریان این طرح به بهانه پیشرفت حدود ۱۷ درصدی آن که از حدود ۵۰ سال پیش آغاز شده بر ساخت آن اصرار دارند .
جلاوندی با بیان اینکه با ساخت این سد به شکل فعلی بیش از ۱۷۵ هکتار از جنگلهای ارزشمند هیرکانی نابود می شود تصریح کرد: لذا تجدید نظر در مورد ساختار این سد به نحوی که تنها ظرفیتی معادل تأمین آب شرب مورد نیاز منطقه برای آن در نظر گرفته شود ضروری است.
وی افزود: هدف گذاری از احداث سد شفارود با ساختار فعلی که صدمات جبران ناپذیری به عرصه های جنگلی بی نظیر این منطقه وارد می کند علاوه بر تأمین آب شرب، آب مورد نیاز برای کشاورزی و صنعت در منطقه است.
مدیرکل دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست تأکید کرد: در صورتی که تنها تأمین آب شرب و کشاورزی با ملاحظات زیست محیطی هدف احداث این سد باشد می توان با اصلاح ساختار آن میزان صدمات به عرصه های طبیعی را به حداقل ممکن رساند.
جلالوندی یاد آور شد: اما تأمین آب مورد نیاز برای صنعت آن هم نیروگاه در بالادست این سد به هیچ عنوان با موازین زیست محیطی در این منطقه سازگار نیست و نه تنها از محل ساخت این سد با ظرفیت بالا بلکه به خاطر ساخت خود نیروگاه برق سازمان محیط زیست مخالفت خود را اعلام کرده است.
به گزارش مهر، پیش از این مدیرکل منابع طبیعی استان گیلان نیز با اشاره به سفر ریاست جمهوری به گیلان گفت: مطمئنا در این سفر مساله سد شفارود مطرح خواهد شد اما در درجه اول باید ساختار آیتم های احداث سد اصلاح شود.
وی با بیان اینکه باید در مورد این سد تجدید نظر صورت گیرد گفت: برای این منظور باید تیم کارشناسی معتبری از دانشگاه گیلان، استانداری، محیط زیست، منابع طبیعی، آب منطقه ای و دیگر دستگاههای صاحب نظر تشکیل شود.
زارع سطح اشغالی جنگل و مواد مصرفی پیش بینی شده برای سد شفارود را دست بالا توصیف کرد و افزود: اگر ارتفاع سد کاهش پیدا کند و سطح اشغال جنگل ها کم شود به نظر می رسد قابلیت اجرا شدن داشته باشد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان با بیان اینکه با برنامه پیش بینی شده فعلی ۱۷۵ هکتار از جنگل های شفارود از بین خواهد رفت اظهار داشت: منابع طبیعی معتقد است اگر این مقدار به یک دوم برسد، میزان آب ذخیره شده می تواند برای تامین آب منطقه کفایت کند و همچنین سطح اشغال جنگل های شفارود نیز کاهش پیدا می کند.
سد شفارود بلندترین سد بتونی غلتکی ایران است که با ارتفاع ۱۳۷متر در شش کیلومتری جنوب غربی شهرستان رضوانشهر و ۶۵ کیلومتری غرب شهر رشت و بر روی رودخانه شفارود ساخته می شود.