طرح تفصیلی شهربندرانزلی همچنان درپرده ابهام
تاخیر در تهیه طرح تفصیلی انزلی
نظام مند کردن ساخت و ساز
مسئول تهیه طرح تفصیلی در شهرداری انزلی به همشهری میگوید: مهر سال 93 طرح جامع از اداره کل راه و شهرسازی به شهرداری انزلی ابلاغ شد. پس از آن باید تهیه طرح تفصیلی آغاز میشد اما از آنجا که مواردی در طرح جامع نیازمند اصلاح بود و شهرداری باچالشهایی مواجه شده بود، جلسات متعددی در این زمینه برگزار شد.
«محمد رضا ابراهیمی فرد» درباره روند تهیه طرح تفصیلی میگوید: با مشاور معرفی شده از سوی اداره کل راه و شهرسازی، کار روی طرح تفصیلی را آغاز کرده ایم. اکنون پیش طرح تفصیلی بهصورت غیررسمی به شهرداری ابلاغ شده و پس از بررسیهای لازم نظرات درباره آن اعلام میشود تا برای آغاز جلسات، اولین کار گروه تشکیل شود.
وی یادآوری میکند: طرح تفصیلی که به عنوان پیش طرح به ما ابلاغ شد صرفا فضاها را به ما معرفی کرد و این موضوع که چه تغییراتی قرار است ایجاد شود، هنوز مشخص نیست. در واقع وضع موجود شهر به ما اعلام شده و چنانچه مغایرتهایی با وجود وضع موجود دیده شود، باید اعلام کنیم و در ادامه وضعیت گسترش شهر، تغییر کاربریها، خیابانهای جدید و تغییراتی که نسبت به طرح جامع دارد، مورد توجه قرار میگیرد.
ابراهیمی فرد در پایان به این سوال که پیشبینی شما درباره زمان لازم برای تکمیل طرح تفصیلی چقدر است، پاسخ میدهد: استنباط من بر این است که فرآیندی 9 تا 12 ماهه خواهد داشت.
توسعه شهرها و قانونمند کردن ساخت و سازها در دو طرح جامع و تفصیلی پیشی بینی میشود. مسئول کمیسیون عمران انجمن طرفداران توسعه بندرانزلی در گفتوگو با همشهری اظهار میکند: ساماندهی و برنامه ریزی و نظام مند کردن توسعه شهری از قرنهای گذشته وجود داشته است. این قوانین برای تحقق اهدافی چون دفاع جامعه محلی از جامعه بیگانگان، محافظت خانهها از آتش سوزی، اعتماد سازی در سازههای ساختمانی و امنیت سازهها، زیبا سازی محیط شهری، امنیت عبور و مروز و آسایش شبکه ارتباطی وضع میشدند.
«سعید وحدتی پور» با بیان این که اولین بار در برنامه سوم عمرانی و پیش از انقلاب اسلامی ایران ضرورت تهیه طرح جامع شهری مطرح شد، میافزاید: طرحهای جامع شهر، طرحهای بلند مدتی هستند که در آن نحوه استفاده از زمین و منطقه بندی مربوطه به حوزههای مختلف مسکونی، صنعتی، بازرگانی، اداری، تاسیسات شهری و نیازهای عمومی و همچنین شبکه ارتباطی مسیرها، مراکز محله، ترمینالها، مراکز بهداشتی و بیمارستانها مطالعه و مکان نمایی و برنامه ریزی میشوند. طرحهای جامع بر حسب ضرورت در دورههایی قابل تجدید نظر خواهند بود. وی یادآوری میکند: از آنجا که طرح جامع با نگاهی کلی، شکل میگیرد و تراکم بندیها را در حوزههای مختلف مشخص میکند، طرح دیگری به نام طرح تفصیلی با نگاهی نزدیک تر و با جزئیات بیشتر در مقیاس منطقه و محله و شهر را بررسی و ضوابط و مقررات مربوطه به نحوه استفاده از اراضی و همجواریها را تعریف میکند.
ضرورت تهیه طرح تفصیلی
وحدتی پور بیان میکند: طرح جامع تنها مطالعات کلی راهبردی توسعه شهری است. ضرورت تهیه طرح تفصیلی به دلیل تعاریف جزئی و دقیق و همچنین وضع ضوابط دقیق و نحوه استفاده از اراضی، تراکم ساختمانی، عرض دقیق معابر شهری، نحوه مقاوم سازی، چگونگی استفاده از مقررات ملی ساختمان و پدافند غیر عامل اهمیت پیدا میکند.
این کارشناس معماری همچنین میگوید: برای بندرانزلی که شهری استراتژیک است و اولین لنگرگاه در مسیر کریدور شمال – جنوب در کشورمان محسوب میشود، لزوم تهیه طرح تفصیلی دقیق و مطالعه شده با جزئیات کامل و ضوابط و مقررات کاملا بهروز شده و استفاده از استانداردهای لازم کاملا مشهود است.
وی تصریح میکند: با نبودن این ضوابط کارها در شهر و شهرداری قفل میشوند و عملا قدرت تصمیم گیری سلب خواهدشد.
این کارشناس با بیان این که اهمیت طرح تفصیلی در انزلی بیش از هر شهر دیگری است، اظهار میکند: انزلی با دو مسئله بسیار مهم زیست محیطی یعنی وجود تالاب در جنوب و دریا در شمال روبهرو است. با توجه به وابستگی تنگاتنگ شهر انزلی به محیط همجوارش یعنی تالاب و دریا عملا افول و قدرت شهر به سلامت محیطزیست این دو بستگی دارد و هر گونه تعرض ساخت و ساز و دستکاریهای بی رویه در این دو محیط باعث صدمات و لطمات جبران ناپذیری به پیکره شهر میشود.
وحدتی پور بیان میکند: در واقع نبود ضوابط، مقررات بازدارنده، نظارت و کنترل باعث میشود خسارات فراوانی بر شهر انزلی و زیست بوم منطقه وارد شود.
"معاون شهرسازی شهرداری تهران در ادامه به تشریح چگونگی طرح تفصیلی پرداخت و افزود: طرح تفصیلی شهر تهران در اواخر اسفند ماه سال 90 جهت اجرا به شهرداری ابلاغ شد که از ابتدای سال جدید نیز زمینه اجرایی شدن آن در سیستم رایانه ای شهرداری تهران طبق نقشه های GIS مهیا شده است ، این سیستم قابلیت دسترسی برای شهروندان را ایجاد کرده و همچنین پاسخ به استعلام های طرح تفصیلی در این سیستم وجود دارد.
وی افزود: در نرم افزاری که با کمک GIS برای اجرایی شدن طرح تفصیلی طراحی شده، لایه های اطلاعاتی از جمله: حریم عوارض (گسل ها، قنات ها، مترو...) کاربری های ثبت شده، طرح های موضعی، مرزبندی مناطق، محدوده قانونی، اراضی ذخیره، بافت ناپایدار، آثار تاریخی، شبکه معابر، فضای سبز و پهنه بندی های طرح جامع وجود دارد. "
نمونه ای از GIS اجرا شده در شهرداری اصفهان منتشر شده در سایت شهرداری اصفهان - زیرساخت اطلاعات مکانی شهر اصفهان - http://isfahan.ir