انجمن طرفداران توسعه بندرانزلی

انجمن طرفداران توسعه بندرانزلی

نهادی مدنی، غیردولتی، غیرسیاسی، غیر انتفاعی و بدون وابستگی به گروه های حزبی، قومی، نژادی و ایدئولوژیک بدون وابستگی به گروه های حزبی، جناحی، قومی و عقیدتی

آخرین نظرات
پیوندهای روزانه

نگاهی گذرا به عملکرد دو ساله شهرداری و شورای اسلامی بندرانزلی

(این نوشته برگرفته ازگزارش عملکرد2سال اول شهرداری وشورای اسلامی دوره چهارم بندرانزلی است .ازشما شهروندان مسئول تقاضامیشودبامطالعه این نوشته وعینیت های قابل رویت ازعملکردهای یادشده درشهرمان نظرات وپیشنهادات کارشناسی رابه لحاظ کمی.کیفی.وحواشی تلاش 2ساله این مدیریت ومطالبات اجرائی نشده  رادراین سایت قرارداده تاشایدباانعکاس ان راهنمودی برای 2سال اینده مدیران شهری ما باشد !انشاا.. )

 

شورای اسلامی دوره چهارم بندرانزلی و شهردار منتخب آن به مناسبت آغاز سومین سال فعالیت خود گزارش عملکرد 2 ساله خود را در یک نشست رسانه ای منتشر نمودند. این گزارش از طریق یک لوح فشرده 245 صفحه ای به صورت اسلاید به نمایش گذاشته شد.

مراسم با سخنان رئیس شورای اسلامی بندرانزلی افتتاح گردید. سپس سخنگوی این نهاد عملکرد 2 ساله شورا را که شامل آماری از تعداد جلسات علنی، غیر علنی‌و فوق العاده تشکیل شده به صورت فهرست وار، بدون نتایج و محتوای آن ارائه نمودند.

پس از آن  شهردار بندرانزلی عملکرد خود را در 6 بخش همراه با توضیحات مفصل به تصویر کشید که به طور اختصار به شرح زیر بیان می گردد.

1- سرمایه گذاری – شهردار بندرانزلی در این گزارش اعلام نمودند برای اولین بار واحدی به نام «سرمایه گذاری» تشکیل داد و ضمن انتخاب و استقرار هیات عالی کمسیون کارشناسی در این واحد، بخش هائی از املاک و اراضی داخل شهر را که در اختیار شهرداری است به عنوان فرصت های سرمایه گذاری معرفی نموده که پارکهای جنگلی، مجتمع های سالم سازی دریا، گلخانه و مجتمع کشتارگاه سابق از آن جمله می باشد. ولی تا کنون مراجعات در حد تبادل اطلاعات بوده و تاکنون قراردادی به امضاء نرسیده است.

2- عمران- اقدامات عمرانی شهرداری در این گزارش گسترده بوده که مهمترین آن اجرای طرح تعریض خیابان تکاوران می باشد که با پی گیری های مستمر شورای اسلامی و رایزنی های  سایر مدیران شهری و روستائی به اجرا در آمد دیگر اقدامات عمرانی که در این گزارش از آن نامبرده شد، زیر سازی و روکش آسفالت ها، ‌کوچه ها و خیابان ها، اجرای جداول و جوی ها، لوله گذاری برای جمع آوری آّبهای سطحی، بازسازی و موزائیک کاری و سنگ فرش پارک ها و پیاده روهای به خصوص در ورودی های شهر، بازسازی پل قلم گوده، اقدامات اولیه برای احداث سالن کشتی و زورخانه، همچنین ساختمان مدیریت بحران
می باشد که برای شهروندان گرامی با کمی جستجو قابل رویت می باشد.

3- تغییر ساختار IT بر اساس این گزارش شهرداری با تشکیل گروه انفورماتیک، سیستم اداری خود را تدوین نموده تا با افزایش فرایند دانش نوین را در ارتباطات و تبادل اطلاعات ضمن پاسخگو.ئی سریع، ارائه خدمات اداری را مطلوبتر نماید.

4- سیمای شهری – در گزارش مزبور بهبودفضای سبز، توسعه المانها و نورپردازی را به عنوان اقداماتی در جهت بهبود سیمای شهری عنوان نمودند که واگذاری بلوار قدس به بخش خصوصی، ترمیم فضای سبز، درختکاری در محوطه های پارکها، افزایش المانها در پارکها، افزایش آبنماها، احداث ایستگاه های مثلث در ورودی شهر، نصب سردیس شهید نامجو و زنده یاد سیروس قایقران، نصب مجسمه های نهمادهای محلی (مجسمه های شکارچی، چانچو و ماهی فروش) همچنین نورپردازی در پارکها و خیابان ها از جمله اقدامات در بهبود سیمای شهر انجام شده است.

5- مدیریت پسماند بر اساس این گزارش شهرداری مدیریت اجرای رفت و روب درون شهری و جمع آوری و تفکیک زباله از مبداء را به بخش خصوصی سپرده است، که بنا به اظهار شهردار در زمینه کمپوست و تفکیک زباله از مبداء جزء 2 شهر برتر استان گیلان می باشد، پاک سازی سواحل، پارک های جنگلی، انتخاب مشاور برای مطالعه مدیریت شیرابه زباله، تشکیل جلسات با محیط زیست و آژانس جایکا و آزادسازی سواحل با هماهنگی شورای آزادسازی از جمله اقدامات این بخش از فعالیت های شهرداری بوده است. 

6- فعالیت های فرهنگی ورزشی- برگزاری جشنواره های ماهیگیری، آشپزی، گلدهی لاله تالابی، روز دریای کاسپین، برگزاری جشنهای اعیاد مختلف، همایش هائی به مناسبت روز زمین جنگ شادی طرح نوروزی، صنایع دستی، استقبال از ورزشکاران مدال آور آسیائی شهرمان از جمله اقدامات فرهنگی ورزشی شهرداری اعلام گردید.

در ارتباط با افزایش دانش و کارآئی پرسنل اعزام کارشناسان برای بازدید از حداقل 10 شهر پیشرو و حضور آنان در جلسات متعدد با اساتید دانشگاه های معتبر، شرکت مستمر در کنفرانس ها و همایش های ملی و بین المللی در سطح کشور دیگر اقداماتی است که با هدف دستیابی به توسعه پایدار انجام گرفته است.

شهرداری در ادامه این گزارش چشم انداز آینده ‌شهر را تحت عنوان (نقشه راه) با نگاه به شاخص های توسعه پایدار شهری برای 2 سال آینده که در 12 فصل تحت عناوین زیر بیان نموده:

1- سرمایه گذاری

2- پیاده روی

3- ساماندهی سواحل

4- ساختار IT

5- احداث بازارچه و بازار محلی

6- اقدامات فرهنگی 

7- بهبود سیمای شهری

8- اصلاح ساختار شهرداری

9- روانسازی ترافیکی

10- هدایت آبهای سطحی

11- مدیریت پسماند

12- بازآفرینی محلات

      

که شرح تفصیلی آن ‌در فرصتی دیگر به اطلاع شهروندان گرامی خواهد رسید. 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۱۰/۰۶
رئیس هیات مدیره

نظرات  (۶)

۱۶ دی ۹۴ ، ۲۳:۲۰ بلوار ساحلی پارک پاسداران

به نقل از دیارمیرزا  در 26 آذر 1394

در نشست « گردشگری ، برنامه ریزی و توسعه پایدار »  توسط نماینده  مجلس  شورای  اسلامی انزلی عنوان شد : احداث رستوران شیشه ای زیبا در موج شکن انزلی/سعی کرده ایم مشکلات را رفاقتی حل کنیم

وی از تخریب دیوار سپاه در پارک ساحلی و احداث پارکینگ طبقاتی درمیدان مادر انزلی خبر داد و گفت: سعی کرده ایم مشکلات را رفاقتی حل کنیم و تا جایی که امکان دارد قانون را خم کنیم نه اینکه آن را بشکنیم زیرا این قوانین برای کمک و بهتر شدن زندگی مردم است. 

پس بیایید هر چه زودتر این پارک ساحلی را  با نهالی در دست هر شهروند  به اتفاق  نماینده محترم شهر و شهردار انزلی به یک پارک ساحلی  متعلق به همه ی همشهریان تبدیل کنیم  و حتماٌ در تاریخ شهر انزلی   این  (همت عالی ) ماندگار خواهد بود.

۱۵ دی ۹۴ ، ۱۳:۳۱ بلوار ساحلی خیابان پاسداران
"به گفته پورشعبان در راستای آزاد سازی عرصه‌های ساحلی در اختیار نهادهای دولتی رایزنی‌های لازم انجام شده و مسئولان سپاه پاسداران استان گیلان نیز قول همکاری‌های لازم را درخصوص تحویل زمین سپاه به شهرداری داده‌اند.

وی خاطرنشان کرد:اگر تا پایان سال مشکل خاصی وجود نداشته باشد ،  شاهد آزاد سازی بخشی از زمین  سپاه و الحاق آن به پارک بادی خیابان پاسداران خواهیم بود.
شهردار انزلی، مقاومت برخی شهروندان را اصلی ترین مشکل شهرداری در آزاد سازی حریم دریا، تالاب و رودخانه‌ها عنوان و تصریح کرد: افراد باید بپذیرند که این کار بر اساس قانون و به نفع شهر و شهروندان است. "  

یک حرکت مثبت قبل از انتخابات توسط شهرداری انزلی به جای زمین سپاه  ایشان باید می گفتند  زمین  پیشاهنگی  آموزش و پرورش  و یا زمین اداره تربیت مدنی  ، مسئولین شهر نمی توانند واسطه  هبه   زمین های ساحلی  از یک اداره به اداره ی دیگر باشند و آزاد سازی بخشی از زمین  تصرفی ساحلی   با وعده و وعید  و بدون   خلع ید توسط قوه قضائیه انتطار داشته باشند  

در حالی که شهردار انزلی به علت ضعف جسمی خود یا اعضای خانواده اش  و برخورداری از  امکانات مرکز استان  گیلان قادر به بیتوته کردن در انزلی نمی باشد و شهر انزلی فاقد امکانات لازم برای شهروندان مشابه ایشان است  به طوری که سکونت در این شهر مخاطراتی را همچنان که برای شهردار در بر دارد   می تواند برای ساکنین شهر هم به بار آورد  ، چه  جای توصیه برای گردشگرانی دارند  که غریبه و بی کس و نا آشنا دچار حادثه در این شهر شوند و تمرکز بر روی ساخت هتل و چه و چه دارند   ورای تذکرهای   بعضی از اعضای شورای اسلامی شهر انزلی درپنجاه و پنجمین جلسه عادی و علنی  تحت عنوان سوال هفتم  بیان ایشان همچنان این روند غیر قانونی را دنبال می نمایند  .سوال هفتم – با توجه به ماده ۳ آیین نامه اجرایی شرایط احراز تصدی سمت شهردار (مصوب ۱۱/۶/۱۳۷۷ هیات وزیران )شهردار باید از تاریخ اشتغال به کار تا زمانی که در این سمت انجام وظیفه می نماید در داخل محدوده قان اعضای شورای شهر ونی شهر ساکن باشد .چرا با گذشت یکسال و اندی از تصدی سمت شهرداری توسط جناب مهندس پورشعبان ، هنوز ایشان بهمراه خانواده در شهر بندرانزلی سکونت ننموده اند؟

فجایعی نظیر واگذاری بوستان ساحلی گلستان انزلی ( بلوار قدس انزلی ) با  مساحت 3 هکتار ونیم  چه درآمدی برای  پیمانکار  دارد و شهرداری انزلی از قید چه هزینه هایی در نگهداری  فضای سبز آن صرفه جویی کرده است . آیا آبیاری  فضای سبز برای یک روز  در هفته  توسط پرسنل فضای سبز تحت پوشش شهرداری نمی توانست برنامه ریزی شود . مشکل انزلی در میزان ریزش باران سالانه  نیست  چرا که انزلی پرباران ترین شهر ایران است  و گزارشات هواشناسی نشان می دهد که  تعداد روزهای  بارندگی   تقریبا 5 ماه از سال است  .

**بارندگی : میانگین سالانه بارندگی در بندر انزلی 1853.5 میلیمتر   و در رشت  ۱۳۵۹ میلیمتر   می‌باشد.
کم‌باران‌ترین سال طی 50 سال اخیر در انزلی سال 1971   ( 1350  شمسی )  با 1156.2 میلیمتر و پرباران‌ترین سال طی این مدت سال 1957  ( 1336 ) با 3020.2 میلیمتر بارندگی می‌باشد.
میانگین بارندگی فصلی این شهر در فصل بهار 160.9 ، در تابستان 434.3 ، در پاییز 852.6 و در زمستان 405.7 میلیمتر است. لذا فصل پاییز پرباران‌ترین و فصل بهارکم‌باران‌ترین فصول این شهر را تشکیل می‌دهند. پرباران‌ترین ماه در بندر انزلی اکتبر ( آبان )  با میانگین ماهانه 332 میلیمتر و کم‌باران‌ترین ماه آن ژوئیه ( مرداد )  با 46.2 میلیمتر بارش می‌باشد.
تعداد روزهای بارندگی در بندر انزلی 148 روز  (یعنی تقریبا  5 ماه در سال بارندگی )  می‌باشد.  **

پس سایر هزینه  های نگهداری  فضای سبزشامل وجین کردن و هرس و گل کاری و ... که در هر دو صورت چه برای پیمانکار و چه شهرداری  هزینه های یکسان خواهد داشت .  مگر آن که شهرداری قصد داشته باشد با واگذاری فضای سبز  بلوار   سیاست محل تجمع قلیانی ها را که دکه ی معمولی آن ها توسط شهرداری  به صورت بتونی و سقف  شیروانی دار از  چند مترمربع ناقابل به مغازه های بزرگ  تبدیل شده است  را دنبال نماید  که اعتراض شهروندان هم  تا کنون به جایی نرسیده است  و خود احداث کننده  فضای ناسالم اجتماعی فرهنگی  در طی این ایام شده است به طوری  که خانواده ها برای عبور از کنار این دکه ها  ابا دارند . 

۰۹ دی ۹۴ ، ۰۹:۴۵ مصوبات شورای اسلامی شهر

دوستان گرامی  همانطور که در این گزارش  آورده اید  تنها تعداد جلسات و تعداد فقرات و بند های تصویب شده شورای اسلامی   شهر انزلی  به عنوان عملکرد دو ساله شهرداری انزلی ارائه شده است  . ما نمی دانیم که چه تعداد از این مصوبات   پس از بررسی  بر پایه قانونی بودن  آن توسط فرمانداری  تایید شده است و چه تعداد  مورد تایید فرمانداری انزلی نبوده است . اما آن چه که توسط شهردار گذشته انزلی  در سایت " صبح فومن "  از زبان ایشان ذکر شده موید این نکته است که به دلیل نبودن  ساز و کار قانونی  صحیح امکان  دخالت و اعمال فشار برای پذیرش یا عدم پذیرش مصوبات توسط فرمانداری وجود دارد  بهتر است از زبان خود ایشان مطلب بازگو شود . http://sobhefouman.ir/?p=3139

" مردم از شهرداری ها توقع خدمات مطلوب دارند،در حالیکه درآمد و بودجه کافی در اختیار نمی باشد.حال وقتی دقت می کنیم از آن طرف قضیه سهم شهرداری تهران از ارزش افزوده رقمی بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان است،لکن سهم شهرداری هایی مانند فومن و شفت به زحمت سالیانه معادل یک میلیارد تومان می شود و واضح است که با این مبالغ انتظارات بحق مردم تحقق نخواهد یافت،همه این معضلات یکطرف حال اگر پای درخواست های مالی سایر ادارات و دستگاهها از شهرداری که به میان بیاید ،سختی های کار مضاعف می شود.بطور نمونه در شورای شهر انزلی مصوبه ای داشتیم که جهت انجام امور فرهنگی شهرستان ماهانه مبلغی را به فرمانداری پرداخت نماییم.روند پرداخت ها بشکل مستمر ادامه داشت و این غیر از آن مبالغی بود که بمناسبت های مختلف بر عهده شهرداری قرار می گرفت.اما پس از مدتی نامه ای از استانداری مبنی بر غیر قانونی بودن پرداخت هرگونه وجه به ادارات و دستگاههای اجرایی توسط شهرداری آمد که بنده برحسب قانون از آن به بعد جلوی این پرداخت ها را گرفتم و این شروع چالش ها با فرمانداری انزلی بود.اعتقاد بنده این است که می بایست در قوانین شوراهای شهر و روستا تجدید نظری صورت گیرد،چرا که مثلا تایید صلاحیت شوراها توسط نمایندگان عموماً منجر به اعمال سلیقه و برخوردهای سیاسی می شود و همچنین یک مورد دیگری که وجود دارد اینست که مصوبات شوراها توسط فرمانداران و بخشداران تایید می گردد که بنظرم قانون هیاتی را برای این امر مشخص نماید تا جلوی برخوردهای سلیقه ای گرفته شود.
بنده تجربه هر دو را داشته ام ،زمانی در فرمانداری مصوبات شورا را پیگیری می کردم و زمانی نیز بعنوان شهردار درخواست تایید مصوبات را از فرمانداری داشتم. "

با سلام و تشکر از انجمن توسعه بدلیل در اختیار قرار دادن امکان نقد و بررسی عملکرد شورا و شهرداری

به عقیده من مهمترین عامل در توسعه پایدار شهری تعیین درست افق چشم انداز میباشد .از طرفی بسیار جای خوشحالی دارد که شهرداری به این مهم واقف گردیده و گروهی را برای تعیین ان تشکیل داده و از طرف دیگر جای بسی تاسف ، که این گروه گویا اصلا با  مفهوم افق چشم انداز اشنایی ندارند ! و اهداف و برنامه های شهرداری را با افق چشم انداز اشتباه گرفته است  !
  تبیین افق چشم انداز اولا با شناخت مزایای نسبی  نقاط قوت و ضعف  شهر چه بلحاظ منطقه ای و جغرافیایی و نیز خصوصیات اجتماعی ، فرهنگی و ورزشی و سایر المانهای تاثری گذار در برنامه توسعه اغاز و در نهایت با ارائه برنامه جامعه ای برای نیل به توسعه همه جانبه و حتما هماهنگ پیش میرود و در نهایت   منجر به نقشه راهی  مورد وثوق کارشناسان میگردد .
 -آسیبهای نداشتن چنین افق چشم اندازی برای انزلی در همین گزارش عملکرد شهرداری بخوبی پیداست ! ا
 بدون افق چشم انداز و صرفا با معرفی مکانهایی برای سرمایه گذاری انتظار جذب سرمایه گذاز کمی خوشبینانه خواهد بود !
 ابتدا میبایست طرحهای اولیه و متناسب با چشم انداز توسعه تبیین و سپس بدنبال سرمایه گذار خاص رفت .  در انصورت است که شاهد انبوه سرمایه گذاران همسو با برنامه های کلان شهر خواهیم بود .
-بعنوان مثال وقتی  اراضی ساحلی ورودی شهر و یا 17 هکتاری بی بی حوریه  بطور عام برای سرمایه گذاری معرفی میشود چه  نوع کار بری و با چه حجم سرمایه و زیر ساختی به سرمایه گذار تحویل داده خواهد شد ؟ ایا میتوان همه چیز را به سرمایه گذار واگذار  کرد ؟
مسلما جذب سرمایه گذار یرای توسعه شهری بسیار تعیین کننده است ولی ساز و کار دیگری میطلبد و میباست زیر ساختهای لازم برای جذابیت سرمایه گذاری هم مهیا گردد .
 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی