نظرات غیر همسو و نقص در ارائه نظرات کارشناسی دقیق در طرحی با مقیاسی کلان وملی؟
به گزارش گیل خبر، خرداد ۲۳, ۱۳۹۴ کد 90410
سد شفارود ؛ نامی که این روزها نقل بسیاری از محافل محیط زیست کشور است وموافقت یا مخالفت با ساخت آن خبرساز شده است.
در همین راستا در مورخه یازدهم خرداد ماه سال جاری تعدادی از سمن های محیط زیست گیلان دیداری را با مدیر کل حفاظت محیط زیست استان در آن اداره کل برگزار نمودند.
آقایان دکتر حذار از گروه سبز ماسال ، محمدیان از پیشگامان محیط زیست کیاشهر ، بازدیدی از موسسه سرزمین ایده آل ما و مه رو از موسسه گیلار تالاب های کاسپین و خانم ها شمشادی ، جنسی و سلیمی از جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست ، طواف زاده از موسسه سبزکاران بالان و مسروری از انجمن طرفداران توسعه انزلی هر یک به بیان دیدگاه های خود در خصوص سد در حال احداث شفارود پرداختند.
حاضرین ضمن گلایه از تخریب های صورت گرفته خواستار اطلاع از اقدامات انجام شده ، موضع گیری و پاسخ صریح اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان در این زمینه شدند که مهندس محمد رضا برجی با ارائه و قرائت صورتجلسه معاونت عمرانی استانداری گیلان که به تاریخ ۲۴/۹/۹۳ بوده و مضمون کلی آن به شرح زیر می باشد اعلام نظر نمود.
قطع اشجار در ساحل دو سمت رودخانه و معدن به میزان ۲۶ هکتار و همچنین قطع ۱۸ هکتاری درختان در محل احداث مخزن سد که محل سکونت روستاییان است که با توجه به سابقه طرح ، مدیر کل محیط زیست گیلان موافقت می نماید.
از اینرو از مهندس برجی سوال گردید که آیا شما چنین صورت جلسه ای را امضا نموده اید یا خیر که ایشان با تکذیب امضا صورت جلسه فوق الذکر اذعان داشتند که در بازدیدی که با همراهی استاندار گیلان از محل احداث سد صورت پذیرفت از سخنان ایشان سوء تعبیر شده و این صورتجلسه به اشتباه اینگونه نگارش شده است و بنده هرگز چنین اجازه ای را برای قطع درختان صادر نکرده ام و این موضوع را طبیعی میدانم چون بارها شده که ما مطلبی میگوییم ولی برداشتی دیگر از آن می شود.!
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان با ارائه نامه ای خطاب به معاونت عمرانی استانداری از سوی آن اداره کل که در تاریخ ۲۸/۲/۹۴ صادر گردیده بود اذعان داشت ، این اداره کل ادامه عملیات ساخت سد توسط آب منطقه ای گیلان و کارفرما را منوط بر “اخذ گزارش اصلاحی ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح” میداند و متذکر شدیم هرگونه تخطی صورت گرفته و نقض قوانین بر عهده کارفرما خواهد بود. در ادامه حاضران از ایشان خواستند تا این نامه رسانه ای شود که مدیر کل محترم دستور انتشار نامه در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان را صادر نمود.
حال سوالی که بی پاسخ مانده ؛ این است که چرا از تاریخ صدور صورتجلسه معاونت عمرانی استانداری گیلان در مورخه ۲۴/۹/۹۳ تا اظهار نظر اداره کل در مورخه ۲۸/۲/۹۴ بمدت بیش از ۵ ماه اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان هیچ گونه موضع گیری در این خصوص نداشته و اعلام نظر ننموده است کما اینکه فعالیت اجرای عملیات با سرعت در حال انجام بوده و هست.
در این جلسه توافق گردید تا برخی از سازمان های مردم نهاد محیط زیست استان گیلان در خصوص بررسی وضعیت سد شفارود با مهندس محمد رضا برجی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان بازدید میدانی از محل احداث سد و تخریب های صورت گرفته در منطقه را انجام دهند.
این بازدید در روز چهارشنبه ۲۰ خرداد و با حضور مهندس برجی مدیر کل ، آقای ساسان اکبری پور از یگان حفاظت محیط زیست ، آقای شادکام رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان رضوانشهر، دو تن از پرسنل اداره و تنی چند از فعالین محیط زیست گیلان در محل احداث سد انجام گرفت.
حاضران و فعالان محیط زیست گیلان هر یک با بیان دغدغه های خود و تبعات احداث این سد برای منطقه دلایل علمی و مدارک مستند خود را در خصوص فعالیت های انجام شده از گذشته تا کنون ارائه دادند.
مهندس برجی با اذعان به اشتباه بودن ساخت این سد با توجه به ابعاد آن ، بیان داشت که نظر اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان و نظر کارشناسی بنده در خصوص ارتفاع سد است. بنده معتقدم ارتفاع سد ها برای گیلان تا ۳۰ متر و حداکثر تا ۵۰ متر کفایت میکند و این مقدار می تواند نیاز منطقه را جهت تامین آب برآورده نماید.
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان در خصوص تخریب های صورت گرفته و ریشه کنی درختان منطقه اظهار نمود که این حجم از تخریب محیط وحشت آور است.
ما تا کنون هیچ مجوزی جهت برداشت درخت صادر نکرده ایم و در حال حاضر ساخت سد در قسمت تونل انتقال آب و بازوهای آن در جریان است که در زمانهای گذشته پاکتراشی شده و تا زمانی که سازمان حفاظت محیط زیست ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح را تایید نکند هیچ اجازه ای برای برداشت درخت در منطقه نخواهیم داد.
وی با اشاره به مشکلات احداث این سد برای مردمان منطقه ، تصمیم گیری در خصوص این پروژه را در سطح ملی دانسته که می بایست در دولت پیگیری شود
ایشان با اشاره به صحبت های خود با سرکار خانوم دکتر ابتکار ریاست سازمان حفاظت محیط زیست افزودند : بنده به خانوم دکتر ابتکار گفتم شما در سطح دولت این مسئله را مطرح کنید تا شخص ریاست محترم جمهور در این خصوص تصمیم گیری نمایند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان در ادامه با بیان اینکه در روز یکشنبه ۲۴ خرداد با جناب آقای دکتر متصدی معاون محترم سازمان محیط زیست جلسه ای خواهیم داشت اذعان نمود در این جلسه برای کاهش ارتفاع سد به بحث و تبادل نظر خواهیم پرداخت.
در ادامه این بازدید و با حضور در باغ خورشید یکی از بزرگترین اقامتگاه های گردشگری روستای سرک ، آقای رضایی مالک مجتمع در دیدار با مهندس برجی ضمن گلایه از احداث این سد بیان داشت که ما را مجبور میکنند خانه و کاشانه خود را ترک کنیم ، بنده از محل کسب خود درآمد زایی داشته و حاضر به ترک و فروش آن نیستم. نه تنها اینجانب بلکه سایر اهالی روستا نیزهمین دیدگاه را دارند و هیچکدام راضی به ترک محل زندگی و دست شستن از مشاغل خود نیستیم.
رضایی در ادامه با بیان اینکه مردمان آن دیار سالهاست که به مشاغلی چون دامپروری و زنبور داری اشتغال داشته و پیشه دیگری نیاموخته اند از تبعات اقتصادی از بین رفتن مشاغل تولیدی در روستا و تبعات فرهنگی که با ساخت سد و مهاجرت اجباری آنان روی می دهد سخن گفت و خواستار توقف این پروژه گردید.
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان با ابراز تاسف ، این وقایع را یک خیانت دانست و گفت مردم اگر راضی و یا ناراضی هم باشند باز هم این اتفاق یک خیانت است.
وی در پاسخ به سوال یکی از فعالان محیط زیست که چه راهکاری جهت جلوگیری از خسارت بیشتر به این مناطق سراغ دارید اظهار داشت : پیشنهاد بنده این است که وزیر نیرو ، وزیر جهاد کشاورزی ، رییس سازمان جنگلها و مراتع و ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور بطور مشترک از این پروژه بازدید نمایند و قبل از آن مسئله سد شفارود در هیات دولت نیز مطرح شده و در مورد آن تبادل نظر صورت گیرد.
من اطمینان دارم اگر این مقامات از منطقه و محل احداث سد بازدید کنند بدون شک دستور توقف پروژه را خواهند داد. چون در حال حاضر حجم انجام عملیات بسیار زیاد است.
در ادامه توافق گردید درخواست بازدید مقامات مذکور از محل احداث سد شفارود توسط مهندس برجی به خانوم دکتر ابتکار ریاست سازمان حفاظت محیط زیست ارسال شود و سازمان های مردم نهاد محیط زیست استان گیلان نیز با نگارش نامه ای به مسئولان امر آنان را جهت بازدید از منطقه دعوت نمایند.
همچنین در روز جمعه ۲۲ خرداد جشنواره ای با عنوان حمایت از پلنگ ایرانی در منطقه لاریخانی دیلمان برگزار گردید
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان در دقایق پایانی سخنرانی خود با اشاره ای به سد شفارود بیان داشت که سدی مانند شفارود در گیلان یک فاجعه است و باید طبیعت را برای نسل آینده حفظ کنیم. هر جایی که ما بر خلاف منطق طبیعت حرکت کنیم قطعا طبیعت انتقام خودش را خواهد گرفت.
سد شفارود قرار است به عنوان بزرگترین سد بتنی غلتکی کشور با ۱۳۷ متر ارتفاع و ۳۷۲ متر طول در ۶ کیلومتری جنوب غربی شهرستان رضوانشهر و ۶۵ کیلومتری غرب شهرستان رشت در پرباران ترین منطقه کشور و بر روی رودخانه شفارود احداث گردد.
استاندار گیلان: ساخت سد شفارود شتاب میگیرد
استاندار گیلان امروز در بازدید از سد مخزنی شفارود با اشاره به اهمیت حیاتی ساخت سدها در گیلان گفت: سد شفارود تنها پروژهای در کشور است که سال گذشته از فاینانس چین بهره گرفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه گیلان، دکتر محمدعلی نجفی صبح امروز به همراه جمعی از مسئولین با حضور در محل اجرای سد شفارود از نزدیک در جریان روند پیشرفت این پروژه قرار گرفت و دستورات لازم را به مسئولین امر جهت تسریع در اجرای آن صادر کرد.
نماینده عالی دولت در گیلان پس از بازدید از مراحل ساخت سد شفارود در نشست با جمعی از مسئولین و دست اندرکاران اجرای این طرح از پیشرفت فیزیکی 17 درصدی سد شفارود خبر داد و افزود: مجموع اعتبار پیشبینی شده برای احداث این پروژه 800 میلیارد تومان است که بخش قابل توجهی از آن از طریق فاینانس تامین میشود.
استاندار گیلان با اشاره به اهمیت ساخت سدها برای استان گیلان تصریح کرد: این پروژه تنها پروژهای در کشور بود که موفق شد در سال گذشته از فاینانس چین بهره گیرد و در شورای اقتصاد مصوب شود.
نجفی با بیان اینکه سد مخزنی شفارود علیرغم اینکه طرح مطالعاتی آن در سالهای گذشته آغاز شده بود اما متأسفانه به علت عدم تأمین اعتبار مورد نیاز عملیات اجرایی آن از جدیت لازم برخوردار نبود اظهار کرد: با عنایت خاص دولت و تلاش ویژه وزارت نیرو و مسئولین استانی در سال گذشته اجرای این پروژه از محل فاینانس ایران در چین که رقم قابل توجهی نیز است، در شورای اقتصاد مصوب و نهایی شد.
وی به حساسیت استان بر رعایت مسائل زیست محیطی و حفظ منابع طبیعی در اجرای پروژهها اشاره کرد و افزود: تلاش براین است تا براساس بررسی و مطالعات مهندسی ارزش، توجه محیط زیست رعایت شود.
وی از جدیت مسئولین در اجرای هرچه سریعتر این پروژه خبر داد و افزود: زمان پیش بینی شده جهت اجرای این پروژه 48 ماه است که اگر این زمان افزایش یابد دولت متضرر خواهد شد .
استاندار گیلان بر ضرورت تأمین آب شرب و کشاورزی مورد نیاز استان تاکید کرد و افزود: دولت تدبیر و امید توجه ویژهای نسبت به تأمین آب شرب و زراعی دارد و مسئولین استانی نیز در جهت تحقق این مهم از هیچ تلاش و کوششی فروگذار نخواهند بود.
وی بر ضرورت همکاری و حمایت مجدانه مسئولین در جهت اجرای هرچه سریعتر این پروژه تأکید کرد و گفت: با اجرای این پروژه آب شرب شهرستانهای رضوانشهر، پرهسر و تالش تأمین خواهد شد و بیش از 10 هزار هکتار از اراضی منطقه تحت پوشش آن قرار خواهد داد.
استاندار گیلان تأمین آب صنعتی به میزان 12 میلیون مترمکعب در سال، تولید انرژی برق آبی به میزان 7.6 مگاوات، تأمین و تنظیم آب مورد نیاز زیست محیطی به میزان 48 میلیون مترمکعب در سال و کنترل سیلابهای فصلی و توسعه آبزی پروری را از دیگر اهداف اجرای این پروژه برشمرد.
عملیات اجرایی سد مخزنی شفارود در استان گیلان آغاز شد |
نوشته شده توسط بیتا فرهمند |
شنبه، ۱۵ آبان ۱۳۸۹
|
یخ انتشار: شنبه ، ۱۵ آبان ۱۳۸۹ ، ۱۳:۲۲ | |
شناسه مطلب: ۱۰۷ |
با شروع عملیات اجرایی سد شفارود، در حال حاضر ۳ سد مخزنی شهربیجار در جنوب، پلرود در شرق و شفارود در غرب استان گیلان در دست احداث است.
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گیلان، عملیات اجرایی سد مخزنی شفارود گیلان روز پنج شنبه - ۱۳ آبان ماه ۱۳۸۹ - با حضور مهندس مجید نامجو وزیر نیروٰ، مهندس عطارزاده معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مهندس علیرضا الماسوندی مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، آغاز شد.
این سد در شش کیلومتری جنوب غرب شهرستان رضوان شهر و ۶۵ کیلومتری رشت احداث می شود.
تامین آب مورد نیاز بخش های کشاورزی، شرب، صنعت و تولید انرژی برقابی از اهداف احداث این سد محسوب می شود.
سد شفارود با حجم مخزن ۹۸ میلیون مترمکعب از نوع بتنی غلتکی (R.C.C) است که آب شرب شهرستان های رضوان شهر و پره سر را به میزان ۵/۷ میلیون مترمکعب در سال و آب مورد نیاز حدود ۱۰ هزار و ۸۳۰ هکتار از اراضی منطقه را به حجم ۴۸ میلیون متر مکعب در سال تامین خواهد کرد.
ارتفاع این سد از پی سنگی ۱۳۷ متر و طول و عرض تاج آن به ترتیب ۳۷۲ و ۶ متر خواهد بود.
ظرفیت تولید انرژی برق آبی دو واحد نیروگاهی این طرح نیز ۶/۷ مگاوات ساعت پیش بینی شده است ضمن آنکه این سد در کنترل سیلاب های فصلی بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
عملیات اجرایی سازه تونل انحراف آب این طرح در سال ۱۳۷۵ آغاز و در سال ۱۳۸۳ به پایان رسیده و در زمان حاضر سازه تونل انتقال آب آن در حال اجرا است.
اعتبار اجرای این طرح در مجموع ۱۴۴ میلیون و ۷۶۱ هزار و ۷۶۰ یورو پیش بینی شده است.
ذیلا جهت ارتقاع دیدگاه هر دو گروه موافق و مخالف اجرای پروژه , اطلاعات مفید ی با استفاده ازgoogle earth که قابلیت نمایش رقوم و توپوگرافی را با دقت قابل قبولی در مقیاسهای بزرگ دارد ،ارائه می نماییم امید است مورد استفاده قرار گرفته و باعث ارائه نطرات فنی تر و با مطالعه بیشتر گردد .(وحدتی پور کارشناس معماری)
اطلااعات محل پروژه برداشت از گوگل ارث (google earth)
تصویر فوق محل سد وموقعیت شهرهای اطراف و تالاب را نشان می دهد .
در این تصویر با استفاده از گوگل ارث حداکثر حوضچه آبگیر با ارتفاع 137 متر نشان داده شده .
در مقطع فوق خط القعر رودخانه و حداکثر رقوم کوهای اطراف نشان داده شده است رقوم کف مثبت 223 و رقوم حد اکثر تراز فوقانی 360 متر از سطح آبهای ازاد است .شایان ذکر است رقوم آب دریای خزر در حال حاضر منفی 26.97 می باشد .
طبیعی است که میزان زیر آب رفتن اطراف به ارتفاع آب بستگی دارد و ارتفاع تاج 137 متر فرض شده است که کاهش آن در فرمایشات مدیر کل محیط زیست تذکر شده بود .
در تصویر زیر اختلاف حداکثر دو تراز آّب را با دو ارتفاع 137 متر و 50 متر ( دو درتفاع اعنوان شده )به رنگهای آبی و قرمز ملاحظه می فرمایید حجم حوضچه آبگیر در هر دو صورت قابل محاسبه است .