دریاخواری زیاد است و مساحت آن را نمیدانیم/ خزر آلوده نیست اما شناگاهها آلودگی میکروبی دارند
معاون دریایی سازمان محیط زیست در پاسخ به آنا:
دریاخواری زیاد است و مساحت آن را نمیدانیم/ خزر آلوده نیست اما شناگاهها آلودگی میکروبی دارند
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تایید دریاخواریهای گسترده در سواحل کشور گفت: بیشتر این دریاخواریها مربوط به فعالیتهای نظامی و اقدامات سازمان بنادر است و متاسفانه مساحت دقیقی از آن در دست نداریم.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، پروین فرشچی در نشست خبری خود با اصحاب رسانه به مناسبت هفته محیط زیست با بیان این مطلب افزود: پروژههای توسعهای که در کشور در حال شکلگیری هستند مانند بنادر چند منظوره در سواحل هر کدام در پشت خود زمینهای مثلث شکلی را تشکیل میدهند که با آزادسازی آنها میتوان دوباره به عنوان خدماتی دیگر از آنها استفاده کرد.
وی گفت: دریاخواری فقط ساخت ویلا در سواحل دریاها نیست بلکه ساخت اسکله با طول بازوی 100 متر و با زاویه 90 متر که زمینهایی را پشت خود به استحصال در میآورند نیز زمینخواری محسوب میشود.
ضرورت توسعه، دریاخواری را افزایش داده است
در ادامه فریبرز جمالزاده فلاح مدیر کل دفتر سواحل و تالاب های سازمان محیط زیست در این باره توضیح داد و گفت: امروزه در کشور با ضرورت احداث پروژههای توسعهای در سواحل مواجه هستیم. بنابراین این اضطرار، دریاخواری را افزایش داده است.
وی افزود: بر همین اساس سعی ما این بوده که با استناد بر اسناد بالا دستی، مخالفت خود را با این اقدامات در سواحل کشور اعلام کنیم.
وی همچنین گفت: بررسی حریم 60 متری در استان های ساحلی نیز از جمله اقداماتی بوده که در این خصوص انجام دادهایم و تغییر کاربری و دریاخواری را در این حریم ممنوع اعلام کرده ایم.
وی یادآور شد: با این وجود در سواحل جنوبی کشور مناطق عظیمی وجود دارد که در ادوار گذشته استحصال شده و در دریا شکل گرفته اما وظیفه سازمان محیط زیست این بوده که این پروژهها را حداقل معطل نگه دارد و نگذارد فعالیت تجاری و صنعتی مربوطه در آن شکل بگیرد.
وی ساحل درگاهان در جزیره قشم را از این دست مناطق دانست و گفت: عملا سازمان محیط زیست برای جلوگیری از دریاخواری در این منطقه با سازمان های دیگر درگیر شده زیرا درگاهان در سه فاز قرار بوده که ساخته شود که تنها فاز سه آن 35 هکتار استحصال زمین از دریا داشته که تمام آن جنگل های حرا بوده اما متاسفانه برگرداندن این 35 هکتار بعید است و آنچه ما میتوانیم انجام دهیم جلوگیری از اجرای نقشههای بزرگ در این منطقه است.
خزر آلوده نیست
در ادامه این نشست فرشچی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص آلودگی دریای خزر به خبرنگار آنا گفت: اگر بگوییم خزر خیلی آلوده است، ممکن است مهیج باشد اما خزر به طور کامل آلوده نبوده و در کانونهای خاصی آلودگی میکروبی و نفتی دارد که البته آن هم در شرایط زمانی خاص است.
معاون دریایی سازمان محیط زیست با بیان اینکه وقتی دریاها را رده بندی میکنیم دریای خزر در رده آبهای آلوده قرار نمیگیرد، افزود: با این وجود منکر و جود آلودگی میکروبی در برخی از شناگاهها نیستیم.
وی همچنین با بیان اینکه در پایش میکروبی شناگاههای استانهای ساحلی کشور مناطق و شناگاههای آلوده مشخص شده، گفت: اسامی این شناگاهها اعلام شده و این تحقیقات برای سال 93 بوده و برای سال 94 نیز در دست بررسی است.
دولت موظف بود سازمان عمران سواحل را ایجاد کند
در ادامه جمالزاده، مدیرکل دفتر تالابها در تکمیل صحبتهای فرشچی با بیان اینکه طبق برنامه پنجم دولت موظف بود سازمان عمران سواحل را ایجاد کند که یکی از وظایف اصلی آن جمع کردن ذینفعان و ساماندهی سواحل بوده گفت: قرار شد این سازمان دفاتری هم در سواحل داشته باشد.
وی افزود: فعالیتهای این ستاد ساماندهی در سالهای گذشته مشخص است اما در کل وظیفه اصلی سازمان محیط زیست در خصوص آلودگی دریایی این است که اطلاعات را به ستاد مذکور ارائه داده و هشدارهای لازم را در رابطه با بعضی از شناگاهها که آلودگی میکروبی دارند، دادهایم.
جمالزاده گفت: در این بین طرحی مطرح شده که با توجه به فعالیت اطراف شناگاهها و سابقه 30 ساله برخی از آنها، فعالیتهای مسکونی اطراف سواحل، آلودگی آن را افزایش داده و به تبع این شناگاهها نیز که در طرح مشخص شدهاند از دیگر شناگاهها آلوده تر هستند.
وی گفت: بر همین اساس شهرداریها بایستی دستورالعملهایی برای ارائه تسهیلات به کسانی که در شناگاههای آلوده شنا میکنند، داشته باشند.
مدیر دفتر تالابها و سواحل سازمان محیط زیست همچنین از آمار بالای غرق شدگی در سواحل کشور خبر داد و گفت: بر اساس این آمارها 78 درصد از کسانی که در سواحل غرق میشوند دچار پدیده جریانهای فروکشنده میشوند.
در ادامه این نشست جمالزاده گفت: بر همین اساس الگوهای اطلاع رسانی برای سواحل آلوده و سواحلی که قابلیت شنا کردن را ندارند نصب خواهد شد که این الگوها میتواند پرچم رنگی یا نمادهای دیگری باشند.
وی افزود: البته این پیشنهاد به وزارت کشور داده شده و اجرای آن به عهده این وزارتخانه است.
سازمان حفاظت محیط زیست اجازه ورود به مناطق آزاد را ندارد
در ادامه این نشست داوود میرشکار مدیر دفتر زیست بوم دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در پاسخ به سوالی در خصوص علت اصلی مرگ ماهیها در کیش گفت: ما هشت سال پیش به این موضوع که سازمان حفاظت محیط زیست اجازه ورود به مناطق آزاد را ندارد، ورود کرده و مبلغی را برای اختصاص فضایی به سازمان محیط زیست در این جزیره به حساب منطقه آزاد کیش واریز کردیم اما هرگز این فضا در اختیار ما قرار داده نشد.
وی افزود: در پی مرگ ماهیها در جزیره کیش منطقه آزاد در نامهای اعلام کرد که مرگ آنها از سوی کارشناسان بررسی شده و نتیجه آن هم برای شیلات استان ارسال شده و در نهایت تلفات ماهیها طبیعی بوده است.
در ادامه ضیاءالدین الماسی، مدیرکل دفتر بررسی آلودگی دریای سازمان محیط زیست با بیان اینکه ما هفت منطقه آزاد در کشور داریم بر اساس قانون مسئولیت آنها بر عهده منطقه آزاد است گفت: حفاظت از محیط زیست را نیز همین سازمان انجام میدهد و ما هیچ اجازه و دخالتی برای ورود به این مناطق نداریم.
وی افزود: تا یک سال و نیم پیش که سازمان محیط زیست با عضویت در شورای عالی محیط زیست این مشکل را تا حدودی حل کرد.
وی درباره مرگ ماهیها در جزیره کیش گفت: بر اساس گزارشی که به ما اعلام شده مرگ این ماهیها کاملا طبیعی بوده و گزارشی از آلودگی نفتی در این منطقه که باعث مرگ و میر ماهیها شده باشد دریافت نکرده ایم.
سازمان حفاظت محیط زیست با خروج و اوراقسازی کشتی مخالف است
در ادامه این نشست معاون دریایی سازمان محیط زیست در پاسخ به سوالی در خصوص خارج کردن کشتی رافائل از دریا گفت: ما با این موضوع از همان ابتدا مخالفت کردیم زیرا این کشتی به زیستگاهی طبیعی تبدیل شده بود.
وی افزود: با این وجود نیروی دریایی تصمیم داشت که این کشتی را به دلیل ارزش اقتصادی آن از دریا خارج کرده و در اختیار ذوب آهن قرار دهد و ما نیز نتوانستیم مانع شویم.
وی افزود: هر چند مجوزی برای این موضوع داده نشده بود و سازمان محیط زیست کاملا با این اقدام مخالف بود اما آلیاژ ارزشمند آن باعث شد تا این اقدام انجام شود و اکنون نیز کشتی تکه تکه شده و پروانه اصلی آن نیز خارج شده است.
فرشچی گفت: در دریای عمان و خلیج فارس صدها کشتی غرق شده و به نظر میرسد که برنامه این است که این کشتیها را از آب خارج کنند اما نگرانی ما هم از همین است زیرا خارج کردن این کشتی ها و به خصوص اوراق سازی آنها تبعات جبران ناپذیری را به محیط زیست وارد می کند و ما با این کار کاملا مخالف هستیم.
وی افزود: اکنون تقاضا برای اوراق کشتی در کشور بسیار زیاد است اما این اقدام در جزایر ما می واند بیچاره کننده ترین صنعت دریایی باشد زیرا اگر قرار بود این صنعت خوب باشد چرا در بین کشورهای ساحلی در دنیا تنها 4 کشور چین، ترکیه، پاکستان و هند این اقدام را انجام داده اند؟
حریم جدیدی برای دریای خزر مشخص نشده است
در ادامه این نشست معاون دریایی سازمان محیط زیست با بیان اینکه حریم جدیدی برای دریای خزر مشخص نشده، گفت: از آنجا که نوسانات در دریای خزر طبیعی بوده و نمیتوان از آن پیشگیری کرد طبق مطالعهای که در سال 2007 در مرکز خزر و در قالب همکاریهای منطقهای انجام شد سه سناریو برای تعیین این حریم در نظر گرفته شد که 10 سانتی متر، 50 سانتی متر یا یک متر اگر دریا پیش روی داشته باشد حریم آن مشخص شود اما در طول این سالها نه تنها پیش روی دریا را نداشتیم بلکه 30 سانتی متر نیز از آن افت داشت.
وی افزود: بنابراین اقدامی جدی در این زمینه انجام نگرفته اما در کل باید حریم 60 متری دریا مشخص شود. با این وجود تعیین حریم دریا وظیفه ما نیست.
من فکر میکنم حلقه مفقده در مبحث محیط زیست عدم حساسیت افکار عمومی و در نتیجه بی عملی ماست . متاسفانه علیرغم قوانین نسبتا خوبی که در حوزه حفظ محیط زیست داریم بدلیل بی تفاوت بودن مردم هیچ مسئولی به وظیفه اش عمل نمیکنه و پاسخگو هم نیست ،و طبیعیه که فریادهای مسئولین محیط زیست هم بجایی نرسه ،بنظر میاد تنها راه جلوگیری از تخریب محیط زیست فعال تر شدن انجیو های زیست محیطی باشه !