تالاب انزلی؛ چشم انتظار برخورد با متخلفان
در روزنامه همشهری مورخ 95/3/19 در بخش گیلان و به قلم نویسنده و خبرنگار محترم سرکار خانم مریم ساحلی مطلبی با عنوان " تالاب انزلی چشم انتظار برخورد با متخلفان "درج گردید ، که بسیار تکان دهنده بود.
گرچه سالهاست که این تجاوز بیرحمانه به تالاب و محیط زیست طبیعی آن با سرعت چشم گیری در حال گسترش است ، اما شاید برای اولین بار است که بازتاب رسانه ای پیدا کرده است. اهمیت تالاب انزلی نه تنها بخاطر ثبت آن در کنوانسیون جهانی رامسر است بلکه این تالاب به دلیل گستردگی در تنوع جانوران دریائی و پرندگانش زیستگاه نادر ترین پرندگان و محل تخم ریزی ماهیان استخوانی است. تالاب انزلی ، به عنوان یکی از کم نظیر ترین تالاب های سراسر جهان ثبت شده است. اگر ازجهت بزرگی اولین نباشد به جهت تنوع جانداران اکوسیستمی و خزانه ژنی قطعا از مهمترینشان بشمار می آید. حال ،سرمایه ای که به این درجه از اهمیت و ارزش قابل انکار نیست ،در مقابل دیدگان همه ی ما به دلیل تعرض انسانی در حال نابودی و از بین رفتن می باشد. البته همه مشکلات پیچیده و نابود کننده تالاب انزلی ناشی از تجاوزات مکرر به جهت ساخت و ساز های خلاف در حاشیه ی آن و خشکاندن تالاب نیست .تجاوزات شیمیایی و فیزیکی و آلوده کننده و نابودگر های دیگری نیز وجود دارند که هر کدام آنها به تنهائی قادر به نابودی تالاب در مدت بسیار کم است.
باید اذعان داشت که همگی این اقدامات نابودگرانه و مخرب ، از غفلت خود ما شهروندان سرچشمه گرفته و بدست خود ما و با بی توجهی به محیط زیستمان صورت می گیرد . روزنامه همشهری به قلم نویسنده محترمش سرکار خانم مریم ساحلی به نمونه ای از آن پرداخته اند به گونه ای که بی شک تجاوزی آشکار ، در روز روشن به حریم تالاب ن مستند شده است .
تالاب انزلی با ارزش ترین چیزی است که در اختیار داریم و باید به فرزندانمان در حیات و سلامت کامل ، تحویل دهیم .
اگر با دقت به تصاویر هوائی که از بخشی از حاشیه تالاب و در فواصل زمانی طی سالهای مختلف گرفته شده است ، نگاهی بیندازید ، کاملا مشهود است که که پس از ایجاد دسترسی و احداث جاده کمر بندی ساخت و ساز های خلاف و غیر قانونی و در مقابل چشم همه شهروندان بزرگترین صدمات را بر پیکر مریض وبیمار تالاب زیبای انزلی وارد نموده است . مطلب زیر عیناً از همشهری نقل می شود:
تالاب انزلی؛ چشم انتظار برخورد با متخلفان
بی نتیجه ماندن گزارش تخلفات
مشارکت و تعامل مردم با دستگاههای ذی ربط میتواند گامی موثر در کشف و برخورد با تخلفات باشد، هر چند برخی از این تخلفات چنان عیان و پیش چشم همگان است که نیازمند هیچ گونه گزارش و بازرسی نیست.
«مرتضی حسنی نژاد نوخاله» ساکن جزیره دکتر بهشتی انزلی در گفت و گو با همشهری اظهار میکند: متاسفانه با پایین رفتن سطح آب تالاب برخی از اهالی جزیره دکتر بهشتی اقدام به سنگ ریزی، شن ریزی و بتن ریزی در حاشیه تالاب کردند تا به مساحت ملک خویش اضافه کنند و یا ویلا و سوئیت بسازند و منبع درآمدی داشته باشند.
وی میافزاید: مواردی از این تخلفات را به شهرداری گزارش دادم تا از تجاوز به حریم تالاب جلوگیری شود؛ اما متاسفانه هیچ گونه اقدامی صورت نگرفت. به اداره حفاظت از محیط زیست نیز مراجعه کردم اما نتیجه ای حاصل نشد.
این شهروند که در عرصه تئاتر و سینمای تجربی مشغول به فعالیت است، بیان میکند: متاسفانه افرادی که گزارش تخلفاتشان را ارائه کرده بودم از این موضوع باخبر شدند و از سوی ایشان مزاحمتهایی برایم ایجاد شد.
تعدد متولیان امر
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست انزلی در پاسخ به این که مسئولیت برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم تالاب بر عهده کیست، به همشهری اظهار میکند: متولی آبهای داخل خشکی که تالاب انزلی نیز بخشی از آن محسوب میشود، سازمان آب منطقه ای است. متولی حریم و بستر تالاب و حفاظت قانونی از آن نیز با ایشان است و تمام مجوزها و ساخت و سازهای غیر مجاز و تخریبشان بر عهده این سازمان است.
«اکبر میغی» یادآور میشود: محدوده تالاب دارای چند قسمت است. قسمتی مربوط به اراضی ملی حاشیه تالاب است و اداره منابع طبیعی راجع به آنها سند دارد، در این قسمت برخورد با تخلفات و رفع تصرف بر عهده منابع طبیعی است. بخشی از تالاب در حواشی مناطق روستایی قرارگرفته که در این مناطق وظیفه دهیاری و بخشداری پر رنگ میشود. در قسمتی دیگر که در حومه شهر واقع شده وظیفه برخورد با تخلفات بر عهده شهرداری است.
وی در ادامه بیان میکند: رسالت و وظیفه سازمان حفاظت از محیط زیست هم نظارت و ارائه گزارش به مقام قضایی است که این اقدامات انجام میشود. همچنین در بخشهایی که جزو مناطق چهارگانه به شمار میآیند، سازمان حفاظت از محیط زیست در برخورد با تخلفات، به هیچ یک از ارگانها گزارش نمیدهد و خود راسا ورود و اقدام میکند.
برخورد با متخلفان در محدوده شهر
رئیس اداره محیط زیست انزلی اظهار میکند: ساختوسازهای غیر قانونی انجام شده در حاشیه تالاب که در حومه شهرستان واقع شدهاند جزء مناطق چهارگانه نیست و وظیفه ما در این مناطق پایش، کنترل و ارائه گزارش در صورت بروز هر گونه مساله است. به عنوان مثال برخورد با متخلفان در جزیره دکتر بهشتی که جزو حریم و بستر رودخانه است، بر عهده آب منطقه ای است و از آنجایی که این جزیره داخل شهر قرار گرفته است، شهرداری نیز باید در این زمینه همکاری کند.
میغی میافزاید: با حمایت مجموعه محیط زیست، فرماندار و دادستان، اقدامات خوبی در شهرستان انجام شده اما همچنان نیاز است تا اداراتی که در این عرصه دارای فعالیتهای موازی هستند، اهتمام و مشارکت بیشتری داشته باشند. آغاز به کار دفتر سازمان آب منطقه ای طی چند ماه گذشته و حضور ثابت متولی قانونی در شهرستان انزلی که 87 درصد از تالاب انزلی در آن قرار گرفته است، اتفاق خوبی در این خصوص به شمار میآید.
ضرورت تقویت عملکرد شهرداری
یک عضو شورای شهر انزلی درباره نقش شهرداری در برخورد با متجاوزان به همشهری میگوید: یکی از چالشهای مدیریت شهری، ساخت و سازهای غیرقانونی است که زمانی در حریم 60 متری آب دریا و اکنون در حریم تالاب شاهد آن هستیم. «امیر احمدی فرد» با اشاره به این که برخورد با تخلفات بر عهده شهرداری است، بیان میکند: در مورد ساخت و سازهای غیر مجاز در انزلی باید گفت یا در مجموعه شهرداری نسبت به این موضوع سهل انگاری شده و یا شهرداری از نیروی کافی برای بازرسی دقیق برخوردار نیست.
وی یادآور میشود: با آغاز یک ساخت و ساز غیر مجاز، شهرداری میتواند بلافاصله وارد عمل شود و موارد خلاف را به دستگاههای ذیصلاح معرفی کند و با توجه به اختیارات در نظر گرفته شده، سازه غیر مجاز را تخریب کند، اما در صورت انجام سربندی بنا دیگر شهرداری نمیتواند کاری کند و تنها باید مورد تخلف را به کمیسیون ماده 100 ارجاع دهد که نمایندگان قوه قضائیه، وزارت کشور و شورای اسلامی شهر درآن حضور دارد.
این عضو شورا در ادامه به تخلف انجام شده در حریم ساحلی خیابانهای اطبا، پاسداران و همچنین تالاب ومغازههای شهرداری واقع در شنبه بازار که در اجاره افراد قرار گرفته و مستاجران تخلفاتی را انجام داده اند، اشاره میکند.
احمدی فرد در پایان، نبود مدیریت یکپارچه شهری و موازی کاریها را از موانع موجود برسر راه انجام صحیح و اصولی بسیاری از اقدامات لازم میداند.